Black Friday | Хиляди нови оферти! До изчерпване на количествата. →
20 Лв (10,23 €) за ВасРегистрацияВходКошницаMenu

Великденски сладкиш: Рецепта и съвети за успешно изпичане и украса

Изпробвайте рецепта за агне, но не истинско, а сладкиш, приготвен от тесто с извара. Благодарение на изварата и маслото мекотата и сочността му са гарантирани.

Предлагаме ви рецепта на блогърката Катерина Ясек и няколко съвета как да украсите и декорирате тази версия на великденското агне.

Съставки за сладкиша

  • 250 г полугрубо брашно
  • 250 г фина извара за печене
  • 100 г растително масло
  • 130 г захар
  • 8 г бакпулвер
  • 4 яйца на стайна температура
  • 1 пакетче ванилова захар или 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
  • кора от лимон
  • разтопено масло за намазване на формата
  • галета за поръсване на формата

Съвет от Bonami

Съставките трябва да са на стайна температура, за да не се сгъсти тестото по време на печенето. Извадете изварата или яйцата от хладилника поне половин час преди да започнете приготвянето.

Начин на приготвяне

1. Загрейте фурната до 160 градуса - долно и горно нагряване. Намажете старателно формата с разтопено масло и поръсете с галета.

2. Разделете белтъците и жълтъците и разбийте белтъците на сняг.

3. След това разбийте жълтъците със захарта до пяна, добавете олиото и изварата и отново разбъркайте.

4. Към сместа добавете пресято брашно, добавете бакпулвера, ваниловата захар или екстракта и настърганата на ситно лимонова кора. Използвайтекухненски робот.

5. Накрая внимателно разбъркайте сместа.

6. След това изсипете тестото във формата за великденско агне.

7. Печете във фурната в продължение на 50 минути.

8. Преди да извадите тестото, го проверете с шишче. Ако тестото остане върху него, оставете във фурната за още 5-10 минути. Но не го печете прекалено дълго, защото няма да е меко.

9. След като се изпече, оставете го да изстине за няколко минути и го извадете от формата внимателно върху решетка и оставете да се охлади напълно.

10. Поръсете сладкиша с пудра захар и украсете по желание.

Съвети от Bonami как да извадите сладкиш от форма

  • Важно е формата да се намаже добре, за предпочитане с масло.
  • След това поръсете формата с брашно или галета, кокос или смлени ядки.
  • Не пълнете формата до ръба, а изсипете тестото до три четвърти от обема ѝ.
  • Винаги печете в добре загрята фурна.
  • Уверете се, че по време на печенето не се е образувала коричка и че не сте препекли сладкиша. Затова преди края на печенето забодете шишче в тестото. Готово е, когато тестото не залепва за шишчето.
  • След това извадете формата от фурната и я оставете да се охлади за няколко минути. Около 3 минути трябва да са достатъчни, за да може формата да се отдели и сладкишът да се извади лесно.
  • Първо, обърнете сладкиша в плоска чиния или решетка. Оставете го да се охлади за няколко минути и да се стегне. След няколко минути е готов за украсяване.

Снимки от Катерина Ясек

Често задавани въпроси

Какъв вид извара да използвате за тестото за сладкиша?

За тестото е най-добре да се използва пълномаслена или полумаслена извара, която ще придаде на сладкиша еластичност. Нискомаслената извара може да направи тестото по-сухо. Изварата трябва да е гладка, за да се съчетае добре с останалите съставки.

Как да гарантираме, че великденският сладкиш не е прекалено сух след печенето?

Ключът е в точното количество извара и масло, които придават мекота на тестото. Не го печете прекалено дълго, за да избегнете пресушаване, и проверявайте влажността на тестото с шишче.

Прибавете към тестото качествено масло, за да си осигурите мекота. Можете също така да замените част от маслото с олио за още по-сочен резултат.

Твърде многото брашно може да направи сладкиша сух. Затова добавяйте брашното постепенно и само в количеството, необходимо за постигане на подходяща консистенция.

Ако сладкишът бързо покафенява отвън, но все още не е готов отвътре, покрийте го с фолио, за да предотвратите залепването му и да го запазите сочно.