
1. Загрейте фурната до 160 градуса - долно и горно нагряване. Намажете старателно формата с разтопено масло и поръсете с галета.
2. Разделете белтъците и жълтъците и разбийте белтъците на сняг.
3. След това разбийте жълтъците със захарта до пяна, добавете олиото и изварата и отново разбъркайте.
4. Към сместа добавете пресято брашно, добавете бакпулвера, ваниловата захар или екстракта и настърганата на ситно лимонова кора. Използвайтекухненски робот.
5. Накрая внимателно разбъркайте сместа.
6. След това изсипете тестото във формата за великденско агне.
7. Печете във фурната в продължение на 50 минути.
8. Преди да извадите тестото, го проверете с шишче. Ако тестото остане върху него, оставете във фурната за още 5-10 минути. Но не го печете прекалено дълго, защото няма да е меко.
9. След като се изпече, оставете го да изстине за няколко минути и го извадете от формата внимателно върху решетка и оставете да се охлади напълно.
10. Поръсете сладкиша с пудра захар и украсете по желание.
Снимки от Катерина Ясек
Ключът е в точното количество извара и масло, които придават мекота на тестото. Не го печете прекалено дълго, за да избегнете пресушаване, и проверявайте влажността на тестото с шишче.
Прибавете към тестото качествено масло, за да си осигурите мекота. Можете също така да замените част от маслото с олио за още по-сочен резултат.
Твърде многото брашно може да направи сладкиша сух. Затова добавяйте брашното постепенно и само в количеството, необходимо за постигане на подходяща консистенция.
Ако сладкишът бързо покафенява отвън, но все още не е готов отвътре, покрийте го с фолио, за да предотвратите залепването му и да го запазите сочно.