До 20% отстъпка за градина | Спестете днес →
10 Лв за ВасРегистрацияВходКошницаMenu

Микрозеленчуци: Как лесно да отглеждате у дома пълни с витамини микрозеленчуци

Как да отглеждаме кълнове и микрозеленчуци у дома? Имаме подробни инструкции стъпка по стъпка и много съвети, които ще бъдат оценени от по-напредналите производители. Особено много ще се радвате на кълновете, които сте отгледали, през зимата, когато организмът ви иска да си набави витамини, а кълновете и микрозеленчуците са един от начините да си ги набавите у дома.
Кълновете имат чудесен вкус в салати или самостоятелно.

Кълновете имат чудесен вкус в салати или самостоятелно.

Какво представляват кълновете и микрозеленчуците?

  • Микрозеленчуците са малки растения, които се събират, когато се появят първите листа по тях, обикновено седмица или две след засаждането. Събира се горната част на растението.
  • Кълновете са прясно покълнали семена и обикновено се консумират след няколко дни. Микрозеленчуците и кълновете са богати на витамини, минерали, както и на фибри и антиоксиданти.


    Те са изключително полезни за здравето.
  • Семена и консумативи за отглеждане на микрозеленчуци

    Семена и консумативи за отглеждане на микрозеленчуци

    Какво ще ви е необходимо за домашно покълване?

  • За отглеждане на микрозеленчуци можете да си купите тави, направени за тази цел. Но можете да използвате и решение "направи си сам": купа с плоско дъно, в която поставяте например пластмасова купа за плодове или зеленчуци (в идеалния случай с дупки на дъното) - в тях се продават например чери домати или боровинки.
  • Перлан или специален гел за отглеждане.
  • Семена, подходящи за кълнове и микрозеленчуци - например рукола, цвекло, репички, зеле, броколи. В идеалния случай използвайте семена за кълнове или можете да използвате семена (например леща, боб мунг...), които са подходящи за готвене. Не използвайте семена, предназначени за отглеждане - те могат да съдържат различни вредни добавки.
  • Перланът е отличен материал, който се разгражда в природата

    Перланът е отличен материал, който се разгражда в природата

    Гелът за отглеждане задържа вода и е подходящ и за микрозеленчуци

    Гелът за отглеждане задържа вода и е подходящ и за микрозеленчуци

    Как се отглеждат микрозеленчуци?

    1. Пригответе всичко необходимо и сложете в купа перлан или гел, който предварително сте накиснали във вода.
    2. Навлажнете перлана.
    3. Поставете избраните семена върху перлана или гела. Някои семена трябва да бъдат предварително накиснати във вода за няколко часа. Тази информация обикновено е написана върху семената.
    4. Изберете семената и ги покрийте с капак, за да ги запазите на тъмно.
    5. Навлажнявайте семената 2 или 3 пъти дневно. Не забравяйте, че щом семената са сухи, те няма да покълнат.
    6. След два дни махнете капака и поставете купата на светло място.
    7. След около седмица можете да започнете да събирате реколтата.

    Как да отглеждаме кълнове?

    Опитайте се да отглеждате и кълнове - например популярния боб мунг. Как да го направите?

    1. Накиснете боба мунг във вода. Например, можете да ги поставите в буркан и да ги покриете с вода. Покрийте с капак, направете дупки в капака и оставете да набъбне за около 12 часа.
    2. На следващия ден отцедете водата, изплакнете и отново покрийте навлажнените бобчета с капак.
    3. Редовно сменяйте водата и изплаквайте бобчетата, за да ги предпазите от загниване.
    4. На втория и третия ден можете да използвате кълновете.

    За какво мога да използвам микрозеленчуците?

    1. Микрозеленчуците са чудесни за почти всичко, като например да ги поръсите върху хляб с извара.
    2. Добавете микрозеленчуци към любимата си салата.
    3. Те се съчетават добре и с печени меса, сирена, пасти за мазане.