15% намаление с код PROLET15 | Спестете днес →
-20% на килими Flair Rugs с код FLAIR20 | Спестете днес →
10 Лв за ВасРегистрацияВходКошницаMenu

Празник на виното: как най-добре да му се насладите

Martina Hendler
Martina Hendler
Bonami Blogger

Навлизаме в цветните дни на есента - време, когато реколтата е събрана и най-накрая можем да се насладим на плодовете на труда си. Това е времето, когато виното заменя сайдера и настъпват радостните празненства на есента.

Готови ли сте да празнувате? Събрахме за вас няколко съвета, за да се насладите максимално на виното.

Етикет за вино - кои са основните правила за пиене на вино?

Виното е много повече от изкусно обработено грозде, на което се наслаждават гастрономите по целия свят - то е сплав от слънце, земя, винопроизводител и традиции. Виното е изживяване!

Виното се нуждае от специални грижи - от събирането на плода, избора на бутилка, наливането и изпиването и на последната капка. Но за да му се насладите истински, трябва да знаете малко за винения етикет:

  1. Когато отваряте бутилка вино, опитайте се да го направите тихо и дискретно.
  2. Когато наливате вино, дръжте бутилката за дъното.
  3. Напълнете чашата до половината и оставете виното да диша и да развие най-добрите си аромати.
  4. Дръжте чашата за дръжката или основата.
  5. Звъннете с чашата, когато вдигате тост.
  6. Помиришете и опитайте виното.
  7. Отпивайте малки глътки и оставете небцето си да уссети пълния вкус на виното.

Как да комбинирате виното с храна?

Пълнотата на аромата на виното се постига чрез избора на подходяща чаша за вино, която да подчертае неговите характеристики. Всеки вид вино изисква различен кулинарен акомпанимент, затова обърнете внимание на избора на вино, когато планирате бъдещи ястия със семейството или приятелите.


Пенливо вино - като аперитив или с десерт
Пенливите вина се сервират като аперитив, който събужда небцето и същевременно допълва вкуса на храната. Свежите, сухи пенливи вина са най-подходящи за предястия с морски дарове, докато по-сладките и ароматни пенливи вина могат да се сервират и с десерти.
Бяло вино - за предястия, риба или десерти
Леките бели вина трябва да се сервират с предястия, морски дарове и рибни ястия, а по-силните бели вина се съчетават добре с риба, приготвена в сосове. Сладките бели вина ще допълнят десертите с бадеми или лешници, а също така могат да се консумират с козе сирене.
Вино розе - комбинирайте с предястия или бяло месо
Благодарение на лекия си и свеж вкус, розето може да се сервира с предястия, както и с пушено или бяло месо.
Червено вино - подходящо за сирене и червено месо
Червените вина са най-подходящи за средно до много силни сирена и деликатно подправени ястия от домашни птици, телешко, агнешко и заешко месо. Сервирайте по-силни червени вина с дивеч и ястия на скара, а млади червени вина - с патица и гъска.
Вино от барик със силен вкус
Това са вина, които са отлежавали в специални дъбови бъчви, където са придобили желаните характерни аромати (напр. ванилия, карамел и др.). Те перфектно допълват ястия със силни аромати, като например ястия на скара, червени чушки и ястия, съдържащи сирене. Сервирайте това вино с чаша вода.

Как да съхранявате правилно виното?

Идеалните условия за съхранение на виното зависят до голяма степен от влажността, излагането на слънчева светлина и възможните температурни амплитуди, затова препоръчваме бутилките да се съхраняват на хладни, тъмни и влажни места. Виното може да се съхранява и в хладилник или винарска изба. Уверете се, че бутилките са оставени в хоризонтално положение, но ако планирате скоро да отворите виното, не е проблем те да бъдат поставени в изправено положение.

Как да съхранявате вино след отваряне

Отворените бутилки вино трябва да се съхраняват в хладилника, но можете да съхранявате червено вино и на кухненския плот. И в двата случая бутилките трябва да бъдат плътно затворени. Пенливото вино може да се пие до 3 дни след отварянето, червеното вино се препоръчва да се пие от 3 до 5 дни, а бялото вино и розето - от 5 до 7 дни.

Какво представлява декантирането на вино?

Ако имате у дома бутилка по-старо вино (особено ако е червено), добра идея е първо да го "аерирате" или декантирате, преди да го сервирате. Този процес премахва всички утайки и позволява на виното да диша.

Как да декантираме? Налейте виното в декантер или стъклена чаша, оставете го да потече по повърхността на чашата и завъртете съда няколко пъти. След това изчакайте 10-30 минути. Колкото по-дълго оставите виното в декантера, толкова повече аромати ще се освободят.

Съвет: За разлика от червените вина, повечето бели вина не се нуждаят от аериране, затова обикновено декантираме само по-стари бели вина.