15% намаление с код PROLET15 | Спестете днес →
-20% на килими Flair Rugs с код FLAIR20 | Спестете днес →
10 Лв за ВасРегистрацияВходКошницаMenu

Кейк: рецепта и съвети за приготвянето му

Ако искате да почерпите близките си с десерт, който не само изглежда чудесно, но и не отнема много време за приготвяне, изпечете плодов кейк.

Нещо повече, можете да използвате стафиди, фурми, ядки или захаросани плодове, останали от печенето на коледни сладки.

Вдъхновете се от рецептата на блогърката от "В кухнята със Зуз" и нашите съвети за вкусен плодов кейк.

Съставки за тестото

  • 6 яйчни жълтъка
  • 1 яйце
  • 150 г обикновено брашно + за поръсване на формата за печене
  • 150 г кристална захар
  • 5 г бакпулвер
  • 100 г захаросани плодове (ние използвахме папая)
  • 20 г червени боровинки
  • 50 г масло + за намазване на формата за печене
  • вместо червените боровинки и захаросаните плодове за украса, може да използвате и нарязани бадеми
  • кора от ½ лимон

Съставки за глазурата

  • 150 г сметана за разбиване (33%)
  • 150 г черен шоколад

Приготвяне на тестото и печене

Намажете формата с масло и я посипете с брашно.

В купа за смесване сложете жълтъците, яйцата, настърганата кора и захарта. Загрейте купата на водна баня над тенджера с гореща вода и бъркайте, докато сместа достигне 55°C.

Разбийте в блендер или кухненски робот до получаването на гъста и пенеста смес. Бавно добавете брашното и бакпулвера, като разбърквате. Когато сместа стане еднородна и гладка, добавете захаросаните плодове, боровинките и на самия край - разтопеното и охладено масло.

Изсипете тестото в подготвената форма и го разпределете равномерно. Печете при 170 °C за около 40 минути.

Преди да извадите тортата от фурната, я проверете с дървено шишче. Когато се извади от тестото, дървеното шишче трябва да е сухо.

Декориране на плодовата торта

След като се изпече, оставете да се охлади във формата за няколко минути, след това извадете върху метална решетка и оставете да се охлади напълно.

В съд загрейте сметаната до 60°C, добавете я в купата с нарязания шоколад и разбъркайте, докато се получи гладка глазура.

Поставете тава за печене и в идеалния случай решетка под кейка, за да го повдигнете, след което започнете да заливате. Украсете горната част на плодовия сладкиш с останалите боровинки и захаросани плодове.

Съвети от Bonami за приготвянето на плодовия кейк

  • За да предотвратите разпадането на плодовия кейк във фурната, уверете се, че яйцето е разбито на гъста пяна.
  • Добавете малко мазнина към шоколада, докато се разтопи. Можете да го разбиете с малко сметана или дори с бучка масло.
  • Ако дъното на плодовия сладкиш е по-пухкаво след изпичането, можете да отрежете част от него, след като изстине, така че кейкът да седи равномерно в подноса.
  • Можете също така да изпечете плодовия кейк във форма за мъфини. След това украсете мъфините с шоколад или марципан.
  • Можете да украсите не само със захаросани плодове, но и с ядки или замразени малини.