15% намаление с код PROLET15 | Спестете днес →
-20% на килими Flair Rugs с код FLAIR20 | Спестете днес →
10 Лв за ВасРегистрацияВходКошницаMenu

Как най-добре да подредите хладилника

Karolína Fardová
Karolína Fardová
Bonami Blogger

Картофена салата, няколко бутилки айрян, пресни билки, зеленчуци и изключително ароматни сирена. Празничният хладилник се пука по шевовете и се чудите къде да сложите всичко това?

Как да се уверите, че десертите няма да миришат на бекон и че няма да продължаваме да изваждаме месец след месец от най-долното чекмедже неприятен на вид предмет?

Подреждането на храната в хладилника може да бъде трудна задача, но с подходящите помощници ще се справите. Ще ви покажем нашите любими стилни буркани, бутилки и други практични органайзери, които ще направят ежедневието ви многократно по-лесно.

Съхранение на билки

Правилното съхранение на билките в хладилника е от ключово значение, за да ги запазите свежи, вкусни и ароматни възможно най-дълго време.
  • Увийте ги в салфетка. Поставете билките в найлонова торбичка и я оставете леко отворена, за да може да дишат. По този начин магданозът, кориандърът, босилекът и лукът могат да се съхраняват в хладилника.
  • Буркан с вода: Отрежете краищата на билките и ги поставете в стъклен буркан или чаша с прясна вода. Покрийте ги с найлонова торбичка и ги поставете в хладилника. Сменяйте водата на всеки ден или два. По този начин босилекът, ментата и другите билки с дълги стъбла ще издържат по-дълго.
  • Съхранение на сухо: Можете просто да съхранявате розмарин, градински чай или мащерка в хладилника в оригиналната им опаковка или да ги увиете в хартиена салфетка и да ги поставите в пластмасова торбичка.

Съхранение на плодове и зеленчуци

Дразните ли се, когато доматите, които сте купили предния ден, днес са за изхвърляне?
  • Трикът за удължаване на свежестта на зеленчуците и плодовете се крие в това как и къде ги съхранявате в хладилника. Високата влажност на въздуха е по-добра за листните зеленчуци, докато по-ниската влажност е по-добра за плодовете.
  • Отделяйте зеленчуците от плодовете. Плодовете произвеждат етилен, който ускорява зреенето на хранителните продукти, включително и на зеленчуците.
  • За зеленчуците, които се нуждаят от циркулация на въздуха (броколи, карфиол, краставици, чушки, патладжани), използвайте торбички с отвори.
  • За нарязани зеленчуци избирайте запечатани контейнери, които предотвратяват изсъхването им.
  • За зеленчуци с корени, като моркови или репички, отстранете листата, които отнемат влагата от корените.
  • Не измивайте предварително плодовете или зеленчуците, а само непосредствено преди готвене/ядене. Влагата ускорява развалянето.
  • Складирайте малините, ягодите и другите деликатни плодове на най-горните рафтове на хладилника.

Храни, на които не им е мястото в хладилника

Не всички храни имат своето място в хладилника. За някои от тях студът или честите температурни колебания, причинени от постоянното отваряне и затваряне на хладилника, само ще им навредят.
  • Хляб: В хладилника той ще се втвърди по-бързо. За да удължите свежестта му, го замразете.
  • Картофите: Ниските температури превръщат нишестето в захар, което променя вкуса и текстурата на картофите.
  • Чесън и лук: Влажната среда ще ускори развалянето им. Съхранявайте ги на сухо, тъмно и хладно място.
  • Тропически плодове: Манго, папая, ананас и други тропически плодове губят вкуса си и променят текстурата си в хладилника.
  • Тикви и пъпеши: Съхранявайте ги на стайна температура, докато бъдат разрязани.

Още съвети за съхранение и организация в хладилника

  • Създайте специални зони за различните видове храни (напр. напитки, печива, млечни продукти и др.). Това ще подобри организацията и ще намали времето, прекарано в търсене на храна.
  • Складирайте храната в зависимост от температурата, която трябва да бъде. Горните рафтове обикновено са с по-стабилна температура, докато долните рафтове са по-хладни.
  • Складирайте месото и рибата на най-долния рафт, за да избегнете капенето на сокове върху други храни и да намалите риска от замърсяване.
  • Складирайте конфитюри, сосове и сирена на вратата на хладилника. Те могат да издържат на по-големи температурни колебания.
  • Складирайте храните, предназначени за бърза консумация, на предните рафтове, където можете да ги виждате по-лесно и да не ги забравяте. Например, създайте за тях собствено отделение или рафт, точно както за вече отворената храна.
  • Използвайте прозрачни опаковки за съхранение на храна в хладилника, за да разберете веднага какво има вътре.
  • Складирайте устойчиво. Заменете опаковките за еднократна употреба с буркани от всички видове и размери. Идеални са за домашно приготвени сокове, кисело мляко, мюсли и масло.