15% намаление с код PROLET15 | Спестете днес →
-20% на килими Flair Rugs с код FLAIR20 | Спестете днес →
10 Лв за ВасРегистрацияВходКошницаMenu

Коледни джинджифилови меденки: рецепта и съвети как да ги украсите

Ароматните и красиво украсени джинджифилови бисквитки са гвоздеят на всяка коледна трапеза. За да сте сигурни, че няма да пропуснете тези сладкиши на трапезата си, сме подготвили рецепта и няколко съвета как да ги украсите с минимални усилия, но със страхотен ефект.

Така че нека да опитаме! Изпечете няколко вкусни меденки по рецептата на блогърката от "В кухнята със Зуз".

Съставки за тестото

  • 520 г пресято обикновено брашно
  • 225 г пресята пудра захар
  • 105 г масло
  • 3 цели яйца
  • 2/3 ч.л. сода за хляб
  • 1,5 с.л. подправка за джинджифил
  • 6 с.л. мед
  • 3 супени лъжици какао

Съставки за глазурата

  • 200 г фина пудра захар (пресята поне два пъти)
  • 1 яйчен белтък
  • 1 с.л. лимонов сок
  • по желание хранителен оцветител

Приготвяне на тестото

Преди да започнете, извадете маслото от хладилника поне 20 минути предварително, за да може да омекне.

В купа смесете сухите съставки, т.е. пресятото брашно, захарта, содата за хляб, подправката джинджифил и какаото.

След това добавете яйцата, размекнатото масло и меда.

Смесете ги до получаването на тесто. Ако използвате кухненски робот, използвайте бъркалка за месене и оставете тестото да се обработва поне 5 минути, за да се получи еднородна смес.

Увийте готовото тесто в домакинско фолио и го оставете да почине в хладилника за една нощ. Ако бързате, оставете тестото да престои в хладилника поне 4 часа.

Печене на джинджифилови бисквитки

Загрейте фурната до 170°C.

Разделете охладеното тесто на отделни парчета. Разточете ги с помощта на точилка на лист с височина около 0,5 см. Използвайте любимите си форми за бисквити ги поставете върху хартия за печене.

Печете в продължение на 8 до 10 минути при 170°C.

Непосредствено след като ги извадите от фурната, намажете горещите бисквити с разбит жълтък, за да ще придобият приятен блясък. Оставете ги да се охладят върху метална решетка. След като изстинат, започнете да ги украсявате.

Декориране на джинджифилови бисквитки

Пригответе глазурата.

На първо място пресейте добре захарта, за да не се образуват бучки в глазурата, които биха запушили уреда за шприцоване.

Използвайте кухненска шпатула, за да разбиете захарта, лимоновия сок и белтъка в купа до получаване на гладка консистенция. Винаги разбърквайте съставките ръчно, миксерът ще вкара въздух в тях и глазурата ще се разпадне.

В допълнение, глазурата от яйчен белтък не трябва да влиза в контакт с метален предмет, за да запази цвета и консистенцията си. Тя не бива да се разтапя в чинията и трябва да образува върхове, когато се отстрани шпатулата.

Напълнете торбичката за шприцоване с глазурата и украсете по желание.

Накрайник за бонбони

Винаги покривайте купата с неизползвана глазура с влажна кърпа, за да не се втвърди глазурата.

Глазурата има тенденция да се сгъстява, затова я дозирайте на малки порции. Можете също така да напълните няколко торбички за пипети. Междувременно съхранявайте неизползваните торбички в хладилника.

Винаги използвайте глазурата в същия ден.

Съвети от Bonami как да украсявите меденките

  • Можете да създадете гладки щрихи, като не докосвате повърхността с ръка и се опитвате да полагате глазурата като струна.
  • Друга класическа техника е покриването на меденките. Когато разреждате глазурата с вода използвайте около половин чаена лъжичка наведнъж. Пълните торбичка със сместа и с помощта на клечка за зъби или четка я разнасяте по целата повърхност, за да се образува гладко покритие. Ако не искате да украсявате меденките с глазура, опитайте да използватерелефен валяк, за да създадете интересен модел върху тестото, преди да го изрежете. Друг вариант са печатите за меденки.
  • Можете също така да опитате да получите напукан вид, като използвате техниката за напукване. Смесвате сливова ракия и ядивен бял оцветител на прах в гъста паста. С четка нанесете сместа върху изрязаните форми и ги оставете да изсъхнат, преди да ги изпечете. Те трябва да се напукат, преди да ги сложите във фурната. След това ги изпечете.

Съвети от Bonami за меки меденки

  • Винаги печете джинджифиловите бисквитки само до порозовяване.
  • Поставете джинджифиловите бисквитки в кутия, застлана със хартия, и ги съхранявайте в хладен килер. Излишната влага може да доведе до плесенясване на бисквитките.
  • Поставянето на разрязана наполовина ябълка в кутия с джинджифиловите бисквитки ще помогне за омекването им. Поставете ябълката с кората, за да не се развалят джинджифиловите бисквитки.
  • Можете да опитате и с парчета хляб вместо ябълката.

Снимка: В кухнята със Зуз