В Bonami ще намерите най-широката гама от продукти за вашия дом.
10 Лв за ВасРегистрацияВходКошницаMenu

Рецепта: Коледeн кекс с портокал и лимон

Nóra Stefkovics
Nóra Stefkovics
Bonami Blogger

Търсите лесен за приготвяне, но богат на нови вкусове десерт за празниците? Сега го открихте! Дария Юнгер-Балинт ни показва рецепта, която съчетава традиционен десерт с цитрусова свежест. Впуснете се в това ароматно лакомство, което ще накара семейството да си оближе пръстите!

Съставки:

  • 250 g брашно
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 250 g пудра захар
  • 1 щипка сол
  • 4 яйца
  • 100 ml мляко
  • 100 ml олио за готвене
  • 1,5 с.л. неподсладено какао на прах


  • На вкус:
  • настъргана кора от портокали и грейпфрут
  • свежо изцеден портокалов и лимонов сок - Дария добавя сока от половин портокал и половин лимон

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 150 градуса. Намажете тавата за пакетиране с масло и я поръсете с брашно.

  2. В купа смесете брашното с бакпулвера, пудрата захар и солта. Добавете яйцето, а след това млякото и маслото. Разбъркайте добре. Разбъркайте с настърганата кора от портокал и грейпфрут, портокаловия сок и лимоновия сок на вкус.

  3. Прехвърлете една трета от тестото в друга купа и разбъркайте с какаото на прах. Изсипете бялото тесто в намаслената форма за печене и полейте с какаовото тесто.

  4. Печете в предварително загрята фурна за около 50-60 минути и оставете да се охлади в тавата.
Съвети за украса: Можете да поръсите готовия кекс с пудра захар или да направите глазура, като комбинирате пудра захар и вода и поръсите с нея например дребни плодове.