15% намаление с код PROLET15 | Само до полунощ →
-20% на килими Flair Rugs с код FLAIR20 | Спестете днес →
10 Лв за ВасРегистрацияВходКошницаMenu

Торта с джинджифил: рецепти и съвети за печене

Тортата "Bundt" е един от десертите, за които можете да намерите не само традиционни рецепти, но и всякакви вариации. Този път нека направим една джинджифилова торта с бутер тесто, която ще накара дома ви да ухае на ябълки и шоколад.

Опитайте простата рецепта на Kitchen Story и се вдъхновете от нашите съвети как да изпечете тортата и как да я извадите от тавата.

Съставки за тестото

  • 340 г тръстикова захар
  • 3 яйца
  • 150 мл слънчогледово олио
  • 350 мл мляко
  • 1 ябълка
  • 450 г универсално брашно
  • 2 супени лъжици какао
  • 1 супена лъжица подправка джинджифил
  • 1 чаена лъжичка смляна канела
  • 1 пакетче бакпулвер
  • мазнина за намазване на формата
  • брашно за поръсване на формата

Съставки за глазурата

  • 100 г черен шоколад
  • 100 мл 30% сметана

Намажете тавичка за кекс с масло и я поръсете с брашно. Загрейте предварително фурната до 180 °C. Използвайте миксер, за да разбиете яйцата със захарта, докато станат леки и пенести. Постепенно включете маслото и накрая млякото. Разбъркайте добре.

Обелете ябълката и я настържете на фино стъргало. Добавете настърганата ябълка към яйчената смес.

Съвет

Не забравяйте да намазните и подредите добре формата. Не използвайте обаче масло, защото то лесно изгаря по ръбовете. По-добре е да използвате свинска мас или друга 100% мазнина. Освен с брашно, можете да поръсите формата за сладкиша и с кокос или ядки.

В друга купа смесете всички останали сухи съставки. Накрая комбинирайте сухите съставки с яйчената смес, за да се получи гладко тесто.

Изсипете тестото в подготвената форма за кекс и я поставете в предварително загрятата фурна. Изпечете тортата с джинджифилов блат на 160 градуса за около 40 до 45 минути.

Кога е готова можете да разберете по пружиниращата му и твърда консистенция. Към края на печенето опитайте да забиете дървено шишче в тортата. Когато тортата е готова, шишчето не трябва да е мокро от недопечено тесто и тестото не трябва да има вкус на сурово брашно.

Съвет

Забравете за използването на печене с горещ вентилатор. Тестото ще стане сухо. Тортата се нуждае от конвенционално печене отгоре и отдолу.

След изпичането оставете тортата да се охлади за известно време и след това я извадете от формата.

Пригответе шоколадовата глазура на водна баня. Оставете шоколада да се разтопи в неръждаема купа над чаша с вода, а след това разбъркайте със сметаната. Изсипете глазурата върху тортата и оставете да се стегне, преди да я сервирате.

Съвет

Не оставяйте тортата да изстине напълно, преди да я обърнете, защото в противен случай няма да можете да я извадите от формата. Около 3 минути след изваждането от фурната трябва да са достатъчни. Това е идеалното време тестото да се отлепи от стените на съда.

Съвети за това как да изпечете торта, така че да не се напука

  • Уверете се, че суровите съставки са на стайна температура. Затова ги извадете около един час преди приготвянето на тортата.
  • Винаги пресявайте брашното през сито.
  • Ако приготвяте бутер кейк с разбити белтъци, уверете се, че в белтъците не е попаднал дори и малко жълтък.
  • Можете да добавите щипка сол към белтъците, преди да ги разбиете.
  • Винаги поставяйте тортата в добре загрята фурна.
  • За да предотвратите напукването на тортата, изпечете я бавно. В идеалния случай до температура от 160 градуса.
  • Не отваряйте вратата на фурната преди изтичането на половин час от печенето, защото в противен случай ще се свие.

Съвети за това как да извадите тортата

  • Приготвянето е от ключово значение. Никога не използвайте обикновено брашно за посипване, а изберете по-едро брашно.
  • Не бързайте. Рязката промяна на температурата не е полезна за тортата тип.
  • Оставете тортата да се охлади след изваждането ѝ от фурната, за да не се свие.
  • Ако все още не иска да излезе, поставете студена, добре подсушена чаена кърпа върху горната част и стените на тавата. След това опитайте да го обърнете отново.

Съвети за това какво да правим с напуканата торта

  • Стига да е добре изпечена, пукнатината в тортата няма да компрометира вкуса й.
  • Един слой пудра захар или глазура ще прикрие несъвършенството.
  • Ако напукването ви притеснява, не изхвърляйте изпечения блат. Вместо това го превърнете в cake pops.

Fotografie: Kitchen Story